Dine Penger: 14 år med kjøperåd

Jeg hadde allerede bidratt med flere enkeltstående artikler da jeg i 1991 ble fast dataskribent i ”Dine Penger” (opplag 47 000). Stadig flere skaffet seg hjemme-PC, og jeg forsynte dem med nyttige, lettleste og tildels personlige råd. Senere ble temaene utvidet med TV og hjemmekino. De fleste artiklene ble illustrert med mine skjermdumper. Jeg skrev også generelle forbrukerartikler til ”Dine Pengers” spesialmagasin ”Bedre kjøp” (1997-1998). Sluttet i ”Dine Penger” før jeg begynte på et heltids engasjement for en annen publikasjon i 2005. (Klikk for å forstørre. Dra, og bruk Tilbake-knappen)


I 1986 laget «Dine Penger» et spesialnummer om data og ba meg skrive artiklene og gi mine anbefalinger. Som hjemmedatamaskin sto valget mellom Commodore 128 til 4000, Amstrad PCW til 9000 og Scanvest PC til 20 000 kr. Den siste brukte operativsystemet MS-DOS og var ”IBM PC-kompatibel” som det het den gang. Både PC-er og programvare var kostbart. Tekstbehandlingsprogrammet WordPerfect kostet 7600 kroner, og Microsoft Mouse 3400 kr.


Det var fullt mulig å ringe fra PC-en lenge før bredbånd og Skype ble vanlig. Her ringer jeg verden rundt for 8 øre.  Artikkelen forteller også om ISDN og og Telekontoret – Telenors pionertjeneste på Internett.


Tester av skatteprogram var naturlige innslag da jeg begynte å skrive faste dataartikler i «Dine Penger» i 1991. Her er en test av 7 skatteprogrammer fra 1993. SunSkatt var den mest brukervennlige, men bare SIFO-modellen regnet riktig. Jeg laget testen sammen med regnskapsføreren Kristian Thorstensen som også bidro i senere tester.


Med web-TV kan alle i dag se direktesendte TV-programmer eller serier de har gått glipp av. Denne artikkelen forteller om da jeg første gang så PCTV med en TV-mottaker i maskinen. Det var i 1993. Den kunne dessuten lagre opptaket på harddisken, som en moderne PVR.


I bysimulatoren SimCity kan du bygge et bysamfunn fra grunnen av og styre det som en eneveldig ordfører. SimCity ble dømt nord og ned da PC-spillet kom i 1987, men er siden solgt i over 6 millioner eksemplarer. Jeg har spilt SimCity siden den primitive førsteutgaven kom. Denne artikkelen er fra 1994 da det var blitt langt mer elegant. SimCity ble skapt av Will Wrights som også har laget et annet nederlagsdømt PC-spill – The Sims.


En test av 8 ferske skatteprogrammer i 1994 avslørte at de var skuffende svake når det gjaldt brukervennlighet.  Det suverent beste var WinSkatt, det aller første skatteprogrammet for Windows.


I 1995 kom tre forskjellige utgaver av Lignings-ABC på CD-ROM. Jeg testet alle tre for «Dine Pengers» lesere. De elektroniske utgavene gjorde det mye raskere å søke i skattereglene. Et annet oppslagsverk samlet alle skatte- og avgiftslover, forskrifter, instrukser, skattesatser, takster, avgifter, dommer, rundskriv og lovkommentarer i en søkbar database.


Skatteprogrammer var lenge konstruert for tallelskende regnskapsførere og ikke for skjemavegrende lønnsmottakere med kalkulatorfobi. Det ble bedre da skatteprogrammene for Windows dukket opp i 1995. For å kunne publisere artikkelen før datidens selvangivelsesfrist 31. januar, måtte jeg teste 10 halvferdige skatteprogrammer i desember året før. daTax var mest komplett, men WinSkatt i særklasse det mest lekne programmet.


I ”gamle dager” skulle tastaturet plasseres høyt og skjermen lavt. Det resulterte i øm nakke, vond skulder, smertende armer og verkende håndledd. Senere oppdaget man at tastatur og skjerm burde plasseres i samme høyde, og at både arm og håndledd burde hvile på skrivebordet. Denne artikkelen fra 1996 forteller hvordan et ergonomisk riktig skrivebord bør være.


Postbankens Postex-tjeneste tilbød banktjenester på PC-skjermen allerede i 1990, men revolusjonen kom da Landsbanken åpnet Norges første nettbank i 1996. Snart kom mange flere bankfilialer på nett og mange tok dem i bruk. I 2001 brukte 40 prosent av befolkningen nettbank. Nå er andelen 80 prosent, omtrent den samme som for e-post.


Microsoft Publisher 97 var et praktfullt program til å lage morsomme bursdagsinvitasjoner, lekre bordkort, stemningsskapende julekort, oppsiktsvekkende plakater, smarte klistrelapper, stilige foto-kollasjer, pene visittkort, imponerende diplomer, salgsfremmende nyhetsbrev og andre ”trykksaker”. Publisher fulgte med i mange Office-pakker, og var i flere år en av mine personlige favorittprogrammer.


Jeg skrev denne artikkelen om fjernarbeid i 1997. Samme år begynte Statoil å utplassere hjemme-PC hos 10 000 medarbeidere. Med PC og ISDN-linje kunne mange arbeidstakere jobbe effektivt i hjemmets lune ro og slippe forurensende bilkø og støyende kontormiljø. Mange utnyttet denne muligheten 1-2 dager i uka, eller på kvelden og i helgene.


Artikkelen handler om hva slags utstyr som trengtes for å koble hjemmekontoret til kontoret i 1997 og hva det kostet: PC, ISDN-linje, ruter eller ISDN-kort og programvare. Jeg nevnte også muligheten for å bruke mobildata, selv om GSM med 9,6 kbps hastighet ikke var veldig fristende.


Canal Digital ga meg muligheten til å teste digital-TV fra satellitt ett år før lanseringen i 1998. Etter mye strev fikk jeg siktet parabolen inn mot satellitten, og var klar til å zappe mellom 65 kanaler. Den digitale dekoderen kunne også surfe på nettet og vise nett-TV.


De beste skatteprogrammene i 1997 var små genier som automatisk sjekket selvangivelsen, korrigerte feil og sørget for å få med alle fradrag. Vi testet ti Windows-skatteprogrammer med hjelp fra Tore Fritsch i Skattebetalerforeningen. Vinnerne var DaTax og SIFO-modellen. Vi etterlyste skatteprogram som var koblet til nettbanken, men det har vi forsatt ikke sett snurten av.


– Ku-u-ult, sa min 10-årige sønn etter å ha brukt PC-ens fotoprogram til å manipulere og deformere sin onkels portrettbilde. Selv frydet jeg meg over å mishandle min redaktør Christian Vennerød. Artikkelen fra 1998 tok for seg bildebehandling på PC. Gode skannere var i handelen, fotoskrivere kostet 4500 kr og digitalkamera ”bare” 10 000 kr.


Talegjenkjenningsprogram var dårlige i 1998, selv om de viste gode takter. De er blitt bedre i dag, men fortsatt til å få fnatt av. Talestyring av PC har heller ikke blitt noen suksess. For hvordan tror du kontor-PC-en reagerer når en kollega roper: – Lukk vinduet, for svingende!


Denne artikkelen fra 1988 handler om søking på nettet og hvordan søkene kan gjøres mer treffsikre ved å kombinere flere søkeord eller bruke boolske operatører. De beste søkeverktøyene var Hotbot, Altavista, Infoseek, Yahoo og Kvasir. Først senere samme år kom Google.


Stadig flere ønsket å utnytte muligheten til fjernarbeid fra hjemmekontoret. Denne artikkelen fortalte hvordan PC-en kunne kobles til kontorserveren på fem forskjellige måter, og hva det den gang kostet. ISDN var eneste aktuelle teleteknologi i 1999. Bredbånd begynte så vidt å komme i 2000.


Muligheten til å digitalisere musikk til MP3 hadde vært der lenge. Denne artikkelen fortalte om hvordan musikk kunne lastes ned fra nettet, eller rippes fra CD-er. Mest vanlig var å spille av musikken med PC-høyttalerne. I 1999 var MP3-spillerne kostbare og hadde bare 64MB minne. Ved årsskiftet 2001/2002 kom den første Apple iPod.


Videokamera er spesielt populært blant småbarnsforeldre, men også hos andre. I 2000 var digitale videokameraer dyrere enn analoge kameraer, men mindre, lettere, enklere og med en bildekvalitet som ikke ble svekket ved redigering og kopiering. Jeg skrev denne guiden og fremhevet syv DV-kameraer til 12 000 – 19 000 kroner.


Vi drasser rundt på stadig flere mobile dingser. Alle trenger strøm og sluker batterier. Ladbare batterier sparer penger og miljø. Det fins flere slags ladbare AA- og AAA-batterier. Denne artikkelen forteller hvilke batterier det lønner seg å velge, og hvilke batteriladere som kan fullade batteriene på en time.


I 2001 tok salget av DVD-spillere av for fullt i Norge. DVD viste film med dobbelt så høy kvalitet som videokassetter. Mange nordmenn drømte om å skaffe seg hjemmekino. Artikkelen handler om valg av DVD-spiller (helst sonefri), hjemmekinoforsterker med surroundlyd og passende høyttalere. Eksperter fra lyd og bilde-bransjen hjalp meg med å velge 8 komplette hjemmekinoløsninger. Den billigste kostet 7500, den dyreste 86 000 kroner.


I 2001 brukte en tredjedel av alle nordmenn Internett daglig. Virus og spam var velkjente fenomener, men sikkerheten ble også truet av spionprogrammer som overvåket tastetrykkene og rapporterte til annonsører, arbeidsgivere, ektefeller eller lumske kriminelle. Denne artikkelen fortalte hvordan brukerne kunne beskytte seg.


En foryngelseskur kan gjøre den dorske, gamle PC-en ung og sprek! Artikkelen forteller trinn for trinn hvordan PC-en kan renses for digitalt rusk og rask, oppdateres med fersk programvare, og oppgraderes med større minne og bedre grafikkort.


Under fotball-VM 2002 skulle det spilles 64 kamper, men NRK ville bare vise 4 av dem.
For å unngå depresjon, måtte fotballfanatikerne henge parabol på veggen og abonnere på Canal Digital som skulle sende alle kampene. Artikkelen gir råd om valg av parabol, digital mottaker og de forskjellige abonnementsalternativene.


I 2002 hadde tusenvis av bordmenn skaffet seg digitalkamera. De fleste sendte bare bildene hulter til bulter til harddisken, der de senere ble umulig å finne igjen. Artikkelen forteller trinn for trinn hvordan digitalbilder kan redigeres og organiseres i et ryddig fotoarkiv ved hjelp av programverktøyene som følger med forskjellige Windows-versjoner.


Vi sendte typiske familiebilder til 7 fotobutikker på nett, tok utskrift av de samme bildene og vurderte resultatet sammen med den kjente fotografen Morten Løberg. Eurofoto.no og Minebilder.no leverte de beste bildene, mens Fotoknudsen.no ga mest for pengene. Egne utskrifter var billigere, men kvaliteten dårligere.


En projektor kan blåse opp bildet fra TV eller DVD til minst to meters bredde og levere skikkelig kinofølelse. I 2002 skrev jeg kjøperåd for projektor og lerret, og testet 8 projektorer til 13 000 – 110 000 kroner i samarbeid med hjemmekinoeksperten Lars Rørvik, også kjent som HiFi-Lars.


– Jeg har tatt tusen bilder med digitalkameraet, men bare tatt utskrift av ti, sa en fotoamatør i denne artikkelen. Jeg skrev en veiviser til forskjellige verktøy og tjenester for bildebehandling. Jeg fortalte dessuten hvem som solgte fotopapir og blekk billigst i 2002, og hva det kostet å printe digitalbilder i fotobutikker på nett. Artikkelen var illustrert med mine egne digitalfotos.


Det papirløse kontor er fortsatt en fjern drøm. I 2002 trengte vi både skriver, skanner, kopimaskin og faks til å håndtere papiret. Men så kom multifunksjonsmaskinene som den gang kostet rundt 5000 kroner. Jeg testet tre slike alt i ett-maskiner for å finne ut hvilken som var best.


Her er et godt råd hvis de åpne vinduene på PC-en ligger stablet som takstein: Koble to skjermer til PC-en, eller en ekstra til den bærbare. Da kan Windows-skrivebordet utvides til begge skjermer, slik at skjermen blir dobbelt så stor. To 19-tommers skjermer er koster ikke all verden (gjelder også dagens flatskjermer). Artikkelen fra 2002 forteller også om bytting av skjermkort og innstilling av PC-en.


Windows XP fra 2002 hadde utallige fortrinn over Windows 98 og Windows Me. I denne artikkelen fortalte jeg om fordelene med XP og hvorfor leserne burde sette av en regnfull dag til å oppgradere til det nye operativsystemet. De fikk god hjelp av min trinn for trinn-beskrivelse.


Å bygge en PC er enkelt når du vet hvordan det gjøres. Denne artikkelen fra 2003 beskriver byggeprosessen så detaljert at ingen risikerte å kjøre seg fast. PC-eksperten Håvard Røste fra «Hardware.no» ga råd om valg av komponentene: – I praktisk bruk får du bare mikroskopisk gevinst ved å velge de aller nyeste/ raskeste/ kraftigste/ dyreste komponentene, sa Røste.


Jeg har skrevet en rekke artikler om bærbar PC i «Dine Penger». I 2003 hadde mange bærbare fått innebygd teknologi som kommuniserte trådløst med WLAN-nettverk på jobben eller hjemme. Jeg skrev kjøpetips og presenterte 14 bærbare med forskjellig størrelse, vekt, ytelse og pris. De anbefalte PC-ene var topprangert i forskjellige tester.


I 2003 fantes flere flyndreflate TV-skjermer på markedet, men prisen var til å steile over. En god 42-tommers plasmaskjerm fra Panasonic kostet 60 000 – 70 000 kroner, mens Pioneers 43-tommer kostet 90 000 kroner. Artikkelen fortalte at Panasonic-skjermen var tilgjengelig for ”bare” 46 000 i to norske butikker, og at Pioneer-en kunne bestilles fra Sverige for 57 000 kroner. Her var det penger å spare!


De nye DVD-platene hadde så stor kapasitet at de kunne både kopiere DVD-filmer, og romme hjemmevideo fra Eddas 5-årsdag, lysbildeshow fra Trøndelags-turen og sikkerhetskopi av digitalbildene på harddisken. Jeg testet en Iomega DVD-brenner, utforsket flere brennerprogrammer, og forklarte hvordan en videokassett kunne kopieres til DVD.


Før julen 2003 vurderte jeg pluss- og minussider hos GameCube, Playstation 2 og Xbox, og konkluderte med at Microsoft Xbox var den råeste spillmaskinen. Tre unge spilleksperter hjalp meg med å velge rett tilleggsutstyr, og å bygge opp familiens spillbibliotek. Jeg var enig med Elkjøp i at det var ”dumt å betale for mye”, så jeg kjøpte Xbox et annet sted.


En GPS på dashbordet er bedre veiviser enn NAFs veibok. Men i 2004 flyttet Wayfinder GPS-en inn i mobilen og lot oss høre veianvisninger fra skjortelomma: Gå 100 meter rett fram. Ta til høyre nå!


MP3-spilleren lar deg lytte uforstyrret i støyende, myldrende omgivelser. Artikkelen forteller hvilke MP3-spillere som var de beste sommeren 2004, hvordan musikken lovlig kunne rippes og overføres fra musikk-CD, og forklarte egenskapene til de ulike digitale formatene.


Trådløst nettverk er i dag den vanligste måten til å koble en bærbar hjemme-PC til bredbånd. Det var det ikke i 2004 da jeg skrev denne trådløsguiden for Dine Penger. Guiden forklarte trinn for trinn fortalte hvordan det kunne gjøres.


I 2004 hadde TV-er med bilderør (oppfunnet 1897) fortsatt mye bedre bilde enn de nye flatskjermene. Flatskjermene hadde heller ikke fått noen HDMI-kontakt som kunne motta HDTV-signaler fra mottakeren. TV-eksperten Jon-Eivind Lygren fra Avforum.no hjalp meg med å velge de beste flatskjermene i forskjellige kategorier.


Det er ikke bare Apples App Store som tilbyr smarte, småprogrammer. Her anbefaler jeg noen gratisprogrammer for PC. Artikkelen er fra 2005, men programmene er fortsatt topprangert: SMS fra Outlook, Firefox, Opera, Google Desktop, Google verktøylinje, Ad-Aware, Spybot, AVG, Avast og Open Office.


Grunnlaget for suksessen til både smarttelefoner og bærbare PC-er, er de raske, mobile bredbåndsnettene som gir god dekning til akseptabel pris. Denne artikkelen fra 2005 gjennomgår begrepene, gir gode råd og forteller hvilke mobile bredbåndsabonnement som lønner seg. (iPhone kom sommeren 2008.)


Jeg skrev en rekke artikler om MP3-spillere i ITavisen i 1999, men salget tok ikke av før senere: 4000 spillere ble solgt i 2002, 40 000 i 2003, 300 000 i 2004 og 400 000 i 2005 da denne artikkelen ble skrevet. Jeg plukket ut ni av de beste spillerne og beskrev deres pluss- og minussider. I dag har mobiltelefonen overtatt som musikkmaskin nummer 1.