IT-avisen: 1000 artikler

«Telecom Revy» startet nettavis for telebransjen i 1996. To år senere ble konseptet endret. Resultatet var forbrukernettstedet «ITavisen.no». Jeg var bidragsyter fra starten og ut 2002. Utgiver var IT media (Telecom Revy). Nettstedet ble senere overtatt av Aller Internett. Her er noen få av de 1000 nyhetsartiklene jeg skrev i «ITavisen.no».  (Et klikk forstørrer,  Tilbake-knappen avslutter)Du finner alle artiklene her.


Påsken 1997 trengte noen av oss både påskekrim og ferske databøker. Den store, amerikanske nettbokhandelen Amazon.com hadde mange norske kunder. Artikkelen forteller at det var billigere å bestille en aktuell databok per post fra Amazon, enn å kjøpe den i en norsk bokhandel.


For ti år siden spådde mange at små Internett-skjermer snart ville dukke opp på kjøleskapet, bussen, bensinpumpen, dashbordet og overalt. Lille Audrey fra 2000 var en slik liten dings med berøringsskjerm til bruk i kjøkkenet, der den kunne vise oppskrifter og nyheter, og sende e-post. Men noen suksess ble den ikke.


William Hewlett og David Packard startet firma i en garasje i 367 Addison Avenue i Palo Alto, California. Garasjen ble fødestedet for gigantselskapet HP og Silicon Valley. Jeg besøkte garasjen sommeren 2000.


Den legendariske flysimulatoren Microsoft Flight Simulator fikk våren 2001 selskap av togsimulatoren Microsoft Train Simulator. Fra før hadde Railroad Tycoon og A-train gitt modelljernbane-entusiastene digitale gleder.


I 1998 sto en 27-åring tiltalt for å ha slettet 50 000 nettsider på en server hos Telenor Nextel. Nettsidene til Dagbladet og mange bedrifter forsvant. Tiltalte som hadde trodd at han var på en annen server, ble frifunnet på alle punkter. Jeg syntes at han slapp for billig for sin uaktsomhet, og kommenterte dommen i ITavisen.


De fleste som har web-kamera koblet til PC-en kjenner det vesle kulekameraet som de siste årene har vært laget av Logitech. QuickCam-kameraet kom opprinnelig fra firmaet Connectix som hadde produsert det i mange år. I 1998 solgte Connectix rettighetene til musegiganten Logitech.


Artikkelen forteller at et amerikansk firma er i ferd med å produsere et mobilbatteri med brenselsceller som lades av sprit. I dag, mange år senere, er teknologien fortsatt under utvikling, men snart kan vi kanskje by mobilen på en liten pinne?


Det amerikanske tidsskriftet PC World testet en rekke søkemaskiner i 2000. Google som hadde kommet i 1998, vant testen. AltaVista ble nummer to. Norske FastSearch fikk tredjeplassen.


I 1998 ble PC-ens nye USB-kontakt brukt til stadig flere tilkoblinger, men dataoverføringen gikk slett ikke raskt. Denne artikkelen forteller at bransjen er blitt enig om å oppgradere fra USB 1.1 til den 40 ganger raskere USB 2.0. Det var en nyhet vi alle fikk glede av. (USB 3.0 som nå tas i bruk, er 10 ganger raskere enn USB 2.0.)


En stor nyhet den gang: Etter 10. februar 1998 skal all verdens telekom-selskaper konkurrere fritt i henhold til en avtale med Verdens handelsorganisasjon. Det norske Televerket ble avmonopolisert 10 år tidligere. (Telenor som opererer i mange land, er i dag verdens 6. største mobiloperatør.)



I 2000 lovet Epson at deres nye fotoskrivere skrev ut fotos som ikke ville falme på minst 10 år. Denne artikkelen forteller derimot at bildene ble oransje etter få dager, hvis de ikke ble oppbevart i glass og ramme.


Høsten 2000 kom Microsoft DirectX 8 – et programverktøy som lot spillutviklerne skape dataspill med bedre grafikk og lyd. (DirectX 11 kom sammen med Windows 7.)


Artikkelen handler om prisutvikling på harddisker. Høsten 1998 kostet en 15GB disk for stasjonære PC-er 5300 kr med moms. I mars 2000 kostet en 27GB disk 2900 kr, og på nyåret 2001, da artikkelen ble skrevet, solgte nettbutikkene en 45GB disk for under 2000 kroner. (Våren 2011 kan vi kjøpe en stasjonær harddisk med 3TB eller 3000GB, til 1100 kr.)


I 2001 fantes det ingen «prissjekker» for nettbutikkene, så jeg skrev flere artikler om hvor man kunne handle billigst. Denne artikkelen forteller at mens en bestemt MP3-spiller med 6GB harddisk kostet 5500 kr hos SmartClub.no, så tok Multicom.no bare 4400 kr.


Digitale videokameraer var kostbare på nyåret 2011. Et topprangert Sony DV-kamera kostet 20 000 kr, men å kombinere kamerakjøpet med en sydentur var lønnsomt: På Lanzarote kostet kameraet bare 13 350, eller 16 500 kr med norsk moms.


Artikkelen gjennomgår en rekke tester av fotoskannere og forteller at Epson Expression knuser konkurrentene.