Teleavisen: Artikler

Mine artikler ”Teleavisen” og ”Megaband” handlet ofte om den nye forbrukerteknologien med bredbånds-TV, bredbånds-telefon, HDTV, MP3, musikkstreaming, PVR, GPS, Google-søk, online-spill og nye mobilteknologier. (Klikk for å forstørre. Dra, og bruk Tilbake-knappen)


Med potent høyhastighetsnett, særdeles brukervennlig portal og ”instant” film og repriser, revitaliserte Lyse Tele TV-apparatet og frigjorde oss fra TV-kanalenes tidstyrrani. Jeg fortalte hvordan bredbånds-TV kan endre mediehverdagen, og valgte ut noen fremragende produkter som forbedret opplevelsen ytterligere.


Det er ikke alltid lurt å være først: 47 000 av de 48 000 flatskjermene som nordmenn kjøpte i 2005, kunne ikke vise vanlig HDTV og slett ikke full-HD. Artikkelen forklarer de forskjellige skjermoppløsningene. Artikkelen ”Tronskifte” forteller at koranske Samsungs har tatt innersvingen på japanske Sony både når det gjelder markedsverdi og verdien av merkenavnet.


Dette er en av flere reportasjer fra 3GSM World 2002 i Cannes – den store, årvisse mobilmessen som senere skiftet navn til Mobile World Congress og flyttet til Barcelona.


Apple iTunes Music Store får i følge artikkelen snart en norsk filial slik at nordmenn også kan laste ned musikk fra iTunes. Jeg intervjuer Apples norske produktsjef, og refererer en test av MP3-spillere der Apple iPod-modeller kommer godt ut.


Den selvlærte datanerden Andre Eidskrem laget en unik søkemotor som ble tatt i bruk av nettavisene til både VG, TV2, NRK og Nettavisen. Deretter laget han PocketPaper som kunne konvertere all verdens nettaviser fra web til wap på mobilen.

J
Jeg testet en rekke PVR for Teknofil.no i 2007 og 2008, men Norges første Personal Video Recorder ble lansert av satellitt-TV-selskapet Viasat allerede i 2005. Viasat+ kostet 99 kr i måneden, pluss et saftig abonnement på programpakken Viasat Gull.


Google Desktop Search var et stort framskritt fordi den kunne gjennomsøke PC-ens harddisk med flere søkeord samtidig, på samme måte som Google på nett. Google Desktop var gratis og ble straks et ”må ha-program”. Artikkelen er fra 2004, samme år som den første beta-versjonen ble tilgjengelig.


Med GPS går du deg aldri vill, men det avhenger av at du har GPS-en i lomma. Svenske Wayfinder la GPS-en inn i mobiltelefonen, mens nederlandske TomTom brukte Palm eller Pocket-PC til å gi veianvisninger på romsdalsdialekt.


Bredbåndstelefonselskapet Telio tildelte meg telefonnummeret 21961863. Lenger unna et gullnummer kommer du ikke! Nummeret var umulig å huske. Og det var helt umulig å endre det uten å si opp, og tegne nytt abonnement!


Artikkelen handler om konvergens (sammensmelting av telekom, TV og data gjennom samme bredbåndskanal). Jeg intervjuet de to forskerne Harald Loktu og Gunn Kristin Klungsøyr hos Telenor FoU (forskning og utvikling). – Konvergens bryter ned verdikjeder som har levd sitt eget liv. Og 5-10 år vil det være på plass, sa Loktu i 2003.


Reportasje fra de luksuriøse boligblokkene Waldemars Hage i Oslo med Rolv Wesenlund som interessert observatør. Med sine helintegrerte husautomasjonssystemer var Waldemars Hage et utstillingsvindu for moderne bredbåndsløsninger. Alt kunne styres med fjernkontrollen. Wesenlund syntes at leilighetene egnet seg minst like godt for gjeldfrie 50-60-åringer som for teknologifrelste 25-45-åringer. – Et lårhalsbrudd lærte meg mye om betydningen av gode tekniske hjelpemidler, sa Wesenlund.


Intervju med Esben Tumann-Johnsen hos Telenor Mobil om deres nye mobilhandelsystem. Det gjør det mulig å lade mobilen med virtuelle kontanter og kjøpe heiskort i slalombakken, betale flybussen mellom Oslo og Gardermoen, parkere hos Easy Park, og bestille blomster på døra fra Euroflorist.


Artikkel om MP3-spillere i Teleavisen i 2004. De nye spillerne hadde knøttsmå harddisker med inntil 60 GB lagringsplass og plass til hele musikkbiblioteket. Derfor eksploderte salget av MP3-spillere i 2004. 300 000 ble solgt. Datidens mobiltelefoner hadde verken plass eller batterikapasitet til å være musikkmaskiner.


I 2005 lette mobiloperatørene febrilsk etter en ny «killer-applikasjon». Musikk var midt i blinken. Det var penger å tjene på nedlasting. Nye musikkmobiler ble lansert på løpende bånd. Telenor Mobil prøvde seg med musikktjenesten ”djuice music” som kom i skyggen av Apples norske iTunes-filial som åpnet i mai.


MusicMatch Radio var i 2004 en unik bredbåndstjeneste som spilte favorittmusikken min når jeg ønsket det, og en uutømmelig kilde til gode musikkopplevelser. Det spesielle var at den tolket min musikksmak, og spilte andre, liknende artister med stort hell. MusicMatch Radio var altså en vellykket forløper til dagens nettradioer som streamer musikk. MusicMatch Radio og mediespilleren Musicmatch Jukebox ble senere samme år kjøpt opp av Yahoo! – som senere slo den konkurs.


Bærbare PC-er er lette å stjele. Artikkelen PC-pillen handler om prevensjon mot laptop-tyveri, og forteller hvordan man kan sikre seg i sommerferien.


Denne artikkelen fra 2003 forteller hvordan sensitive data i laptop og lomme-PC kan beskyttes med en krypteringsmekanisme som selv ikke politiet kan knekke.


Da jeg skrev artikkelen om fantastiske Skype på nyåret i 2005, hadde det svensk-/dansk-/estlandsk-utviklede telefonprogrammet fått 23 millioner brukere siden det ble lansert for et år siden. Da ble Skype overtatt av auksjonsnettstedet eBay for cirka 3 milliarder Euro. I 2011 ble Skype kjøpt av Microsoft for 8,5 milliarder dollar. – There is always a bigger fish, som Qui-Gon Jin sier i Star Wars Episode One. Nå har Skype over 700 millioner registrerte brukere.


Japanske Toshiba har lenge pleid å produsere noen av markedets beste laptoper. I 2002 kom Toshiba Portégé 2000. Det var den slankeste vi noensinne hadde sett -¬ bare 1,5 cm tykk og 1,2 kilo tung. Den flate flisa var altså ikke tykkere enn plastomslaget til gode, gammeldagse DVD-filmer. Prisen var 29 000 kr med 20 GB harddisk.


I 2004 hadde omsetningen fra dataspill gått forbi film. Bredbånd gjorde online-spill stadig mer populært. EverQuest fra Sony og norskutviklede Anarchy Online fra Funcom hadde henholdsvis 300 000 og 700 000 abonnenter, men var ganske krevende å spille. Spillbransjen lette etter fengslende spill for det brede marked. Det kom allerede i november 2004 da World of Warcraft ble lansert (se nedenfor).



Forretningsreiser kan være like stressende som tannlegebesøk eller utfylling av selvangivelsen. Flydur og annen støy skaper stress. En støydempende hodetelefon forvandler jetmotor-drønn til et hviskende sus, enten du bare vil ha det stille, eller lytter til musikk fra mobil eller laptop.


Det var vakkert på Nedre Bekkelaget i Oslo i 2003. Til tross for at det bare tok 5 minutter å kjøre langs fjorden til Oslo S, hadde jeg verken bredbånd eller kabel-TV. Jeg måtte nøye meg med ISDN (64 kbps) og betalte 14 400 kr i året for Internett-tellerskrittene. Bredbånd med Telenor Online ADSL (700 kbps) ville bare ha kostet 4700 kr. Eneste trøst var at de pengesterke beboerne ytterst på Snarøya heller ikke hadde bredbånd, selv om Telenors nye hovedkontor på Fornebu lå like ved.


I mai 2003 fikk jeg teste QTek 7070 – den første Windows-telefonen som kom til Norge. Det var som å bruke en knøttliten Windows-PC, komplett med systemkrasj! 7070 var likevel både spennende og flott. Alle smarttelefoner hadde sine barnesykdommer. Det gjaldt også den regjerende kongen på haugen – den blå Sony-Ericsson P800 som var min faste følgesvenn.


I mai 2005 spilte 30 000 nordmenn online-spillet World of Warcraft via raske bredbåndslinjer. Spill-leverandøren Vivendi Universal Games Nordic oppfordret de norske spillernes avatarer til å møtes på et bestemt sted i eventyrlandskapet og marsjere i virtuelt 17.maitog. Artikkelen forteller hvorfor WOW ble tidenes største online rollespillsuksess. I 2010 hadde WOW over 12 millioner abonnenter over hele verden.