Nye TelecomRevy.no: Fagartikler

På nyåret 2010 leverte jeg daglige nyhetsartikler til nye ”TelecomRevy.no” i halvannen måned, samt featureartikler til den nye papiravisen TelecomRevy. Jeg dekket også bransjemessen Mobile World Congress 2010 i Barcelona og ulike fagseminarer. ”TelecomRevy.no” er kun tilgjengelig med abonnement. (Klikk for å forstørre. Dra, og bruk Tilbake-knappen)


De første flatskjermene med mulighet for 3D-visning kom i 2010, men TV-sendinger i 3D og utvalget av 3D-film på BluRay-plater var mikroskopisk. I England begynte Sky Channel å sende fotballkamper i 3D til storskjermer i engelske puber. Jeg skrev artikkelen til første utgave av avisen «Telecom Revy».


I februar 2010 inngikk norske Conax samarbeid med amerikanske Tivo om å utvikle avanserte PVR-bokser (TV-mottaker/-opptaker) for verdensmarkedet. Artikkelen stammer fra den nye avisen «Telecom Revy».


Påsken 2010 kom 3G-ruterne for fullt. Det var et mobilmodem (3G) med trådløst nettverk (WLAN) som kunne koble flere samtidige brukere til det mobile bredbåndet. Jeg skrev denne oversiktsartikkelen i nye «Telecomrevy.no».


Samsung inngikk avtale med Netcom om å levere verdens første kombinerte 4G/3G/2G-modem til den norske teleoperatøren.


I 2010 kom en rekke nye Android-mobiler på markedet og utfordret den nesten enerådende markedslederen Apple iPhone. Denne artikkelen i nye «Telecomrevy.no».oppsummerte Androids sterkeste sider.


Apple iPhone er kjent for sine mange smarte og brukervennlige apps, men i følge avisen «The New York Times» benytter de fleste brukerne bare 5-10 av de totalt 140 000 apps som er tilgjengelig.


I februar 2010 manglet en tredjedel av amerikanske husstander bredbånd. Da foreslo det amerikanske teletilsynet å sikre alle amerikanere høyhastighets Internett i løpet av de kommende ti år. Liknende planer ble også diskutert i Norge.


I denne intervjuet med styreleder Christian Albech, forteller han at Canal Digital både vil starte prøvesendinger med 3D og lansere en ny HD-PVR i løpet av 2010. Denne artikkelen var lenge blant de mest leste artiklene i nye «Telecomrevy.no».


Den svenske telegiganten Ericsson opplyste i mars 2010 at global datatrafikk hadde økt med 280 prosent hvert av de to siste årene (2009-2010). 400 millioner mobilbredbåndsabonnenter genererte mer data enn taletrafikken fra verdens 4,6 milliarder mobilabonnenter.


Den svenske telefonprodusenten Doro fokuserer på å lage enkle mobiler for «eldrebølgen». Over 500 millioner mennesker er over 65 år og antallet øker. – Ny teknologi kan forbedre eldres livskvalitet, men også skape frustrasjon. Derfor lager Doro mobiler som er enkle å forholde seg til, sa Frode Gretland i Doro som jeg intervjuet på mobilmessen i Barcelona.


Jeg intervjuet Eivind Helgaker i Ice.net og Tor Frydenberg i Ericsson Norge som slapp nyheten om at Ice skulle oppgradere og forbedre alle sine norske og svenske sendere med Ericsson-teknologi.


I mars 2020 fortalte «The Wall Street Journal» at Google allerede var i ferd med å teste nye søketjenester for TV, som et ledd i arbeidet med å utvikle Google TV.


Styreformann Christian Albech i Canal Digital framla gode resultater for parabol- og kabel-selskapet, og orienterte om hvilke planer de hadde.


RiksTV ble lenge mobbet fordi de ikke hadde kapasitet til å sende HDTV, men vinteren 2010 begynte de å sende to HD-kanaler samtidig. Senere fordoblet RiksTV sin kanalkapasitet.


I begynnelsen av 2010 fantes det 2,3 millioner TV-er i Norge som kunne vise HD, men under en tidel av seerne benyttet anledningen. Bare 3 prosent av de 21,5 prosent som så på TV2, så TV2 HD. Etter vinter-OL som åpnet noen dager senere, fikk flere øynene opp for krystallklare bilder.


HTC Legend og HTC Desire var de første Android-mobilene som virkelig ga Apple iPhone konkurranse. Denne artikkelen presenterer resultatene fra femten tester, og konkluderer med at mobilene er i verdensklasse.


På den store mobilmessa i Barcelona vinteren 2010 hadde Samsung en enorm stand. Bortgjemt blant en rekke andre PC-er, oppdaget vi verdens første «netbook» med innebygd 4G-modem. Det er Samsung som leverer 4G-utstyr til Netcom.


Jeg intervjuet Netcom-sjefen August Baumann om teleoperatørens utbyggingsplaner og hvordan de planla å øke sin markedsandel i bedriftsmarkedet.


På Mobile World Congress 2010 i Barcelona dukket den norske nettleseren Opera plutselig opp på iPhone – uten at den var godkjent av Apple. Jeg intervjuet den tidligere Opera-sjefen Jon von Tetzchner som mente at web-baserte widgets var en bedre løsning enn apps.


– iPhone og andre smarttelefoner sender 1000 telefonkall i døgnet for å sjekke lokasjon, e-post og oppdateringer av Facebook og Twitter. Datavolumet via mobile nettverk vil øke med 10 000 prosent fram til 2015, fortalte direktør Finn E. Hermansen i Nokia Siemens Networks på et presseseminar vinteren 2010. – Smarte nettverk er en forutsetning for å takle den eksplosivt økende trafikken, mente Hermansen.


Sony-Ericsson samlet stappfullt hus i nattklubben Opium da de presenterte sine nyheter under Mobile World Congress i Barcelona i februar 2010. De nye Android-mobilene fikk størst oppmerksomhet.


mBricks har laget en mellomvare som gjør det mulig å kjøre forskjellige PC-programmer som f.eks. SuperOffice på en rekke ulike smarttelefoner. – mBricks ble opprinnelig startet som et prosjekt i Teleplan, fortalte mBricks-sjefen Svein Therkelsen.


Telenor er en stor teleoperatør i flere asiatiske land, og konkurrerer beinhardt med landenes nasjonale teleoperatører om 3G-lisenser. Telenors Asia-sjef Sigve Brekke beklager at nasjonale og utenlandske selskaper blir forskjellsbehandlet.


Husets stikkontakter er fulle av ladere til forskjellige apparater. Mobilen blir ikke helt trådløs før vi slipper å bruke kabel for å lade den. Ladeplaten PowerMat og tilsvarende løsninger lader mobilen så snart du legger den på platen!


Norske Mobiletech står bak en teknologi som tilpasser nettsider til mobiltelefonenes nettlesere. – Løsningen brukes av «Aftenposten.no», «Telenor.no», «TV2.no» og mange andre, forteller Jon Arne Sæterås i Mobiletech. «Washington Post» og «Voice of America» er blant de utenlandske kundene.


Microsoft-sjefen Steve Ballmer lanserte mobiloperativsystemet Windows Mobile 7 på messa Mobile World Congress 2010 i Barcelona. Det nye mobilsystemet ble møtt av både høy forventning og stor skepsis.