Televerket: Telerevolusjonen

Televerkets sentrale informasjonstjeneste engasjerte meg til å skrive mange artikler for deres kundemagasin ”Verk & Virke” (1981-1984). Jeg ble derved en av de aller første journalistene som omtalte den revolusjonerende, automatiske mobiltelefonen (NMT). Fikk også anledning til å skrive om foranledningen til den omstridte oppløsningen av Televerkets monopol, syv år før det skjedde.(Klikk for å forstørre. Dra, og bruk Tilbake-knappen)


Jeg skrev denne reportasjen fra Det Ekkofrie Rommet i Televerkets Sentrallaboratorium på Kjeller. Det lydløse rommet var perfekt til måling av støy fra apparater, og ekstremt velegnet for meditasjon! Jeg rapporterte også at Televerket hadde innført tekstbehandling. I et rom i Oslo sto fem skjermer som var koblet til en diger datamaskin i naborommet. Det var imponerende i 1981.


Dette er den første artikkelen om den automatiske mobiltelefonen (NMT) da systemet ble innført i Norge i 1981. Den nye mobiltelefonsentralen fra L.M. Ericsson var verdens mest avanserte. Televerket som hadde spilt en viktig rolle i utviklingen av Nordisk Mobil Telefon, forventet 100 000 abonnenter i 1990. NMT forsvant gradvis etter at NetCom lanserte de første GSM-telefonene i Norge i 1993.


Oppløsningen av Televerkets monopol var en het potet i 1980-årene. En rekke utvalg hadde foreslått privatisering. Denne artikkelen gjennomgikk argumentene. Jeg intervjuet både Televerkets styreformann, Samferdselsministeren og andre politikere. Jeg skrev også artikler om situasjonen i USA etter at det amerikanske telemonopolet AT&T var avviklet. Det norske telemonopolet ble opphevet i 1988.


Norske telefonabonnenter var ikke bortskjemt med andre telefonapparater enn den grå telefonen med ringeskive. I 1984 kom både tastafon og minitastafon i flere farger. Trådløs telefon var like rundt hjørnet, og i mellomtiden brukte jeg skjøteledning. Her er historien om da jeg forbyttet min første tastafon med kaffekjelen, og satte den på komfyren.